Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


Προς τον Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη

Από τον Ιούνιο του 2011 με συνεχείς ερωτήσεις μου, μετέφερα τα εναγώνια και δραματικά προβλήματα που δημιούργησαν οι νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου, μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την εισαγωγή των τέκνων πολυτέκνων οικογενειών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στη συζήτηση σχετικής ερώτησής μου στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς και στην απάντηση σε όμοια ερώτηση όλων των Βουλευτών του Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας συναντήσαμε την κάθετη άρνηση της Υπουργού Παιδείας, Διαβίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κας Διαμαντοπούλου, να αντιληφθεί τα ανυπέρβλητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, προβλήματα που δημιούργησε η διάταξη αυτή στις πολύτεκνες οικογένειες.
Σχετικά και προς επίρρωση των ανωτέρω, σας καταθέτω ως αναφορά δελτίο τύπου της ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος με ημερομηνία 26/3/2012 και παρακαλούμε για την εξέταση των αναφερομένων και την απάντησή σας.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 26/3/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έπρεπε φαίνεται να δραπετεύσει η κυρία της Φωτοτυπίας από το Υπουργείο Παιδείας, για να διορθωθούν οι περυσινές γελοιότητες της κ. Διαμαντοπούλου εις βάρος των πολυτέκνων φοιτητών. Ο εμπαιγμός που βίωσαν τα παιδιά μας την τελευταία χρονιά από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν είχε προηγούμενο.
Ζητάμε:

1. Να απαλειφθεί η πρόσθετη προϋπόθεση που θεσπίστηκε με υπουργική απόφαση να κρίνονται οι υποψήφιοι των ειδικών περιπτώσεων στις οποίες ανήκουν μόνο για τις σχολές ή τμήματα της διοικητικής περιφέρειας που βρίσκεται η μόνιμη και κύρια κατοικία των γονέων τους, προκειμένου να εισαχθούν με τις ειδικές κατηγορίες (πολυτέκνων - τριτέκνων) στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Σημειωτέον ότι με την υπ αριθμ. 90/2012 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η παραπάνω πρόσθετη προϋπόθεση κρίθηκε ως παράνομη γιατί θεσπίστηκε χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση.

2. Να εφαρμοσθεί το περιεχόμενο της τροπολογίας και για τους υποψηφίους, οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 και βάσει της βαθμολογίας που έλαβαν ήσαν επιτυχόντες με τις ειδικές κατηγορίες και οι οποίοι είτε δεν δήλωσαν ότι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες για οποιοδήποτε λόγο είτε δήλωσαν και οι Σχολές ή τα Τμήματα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ δεν τους ενέγραψαν ή τους διέγραψαν λόγω ορίων ηλικίας των αδελφών τους ή λόγω υπερβάσεως ορίου εισοδήματος ή δεν διατάχθηκε η εγγραφή τους στις δηλωθείσες από αυτούς Σχολές ή Τμήματα λόγω κατοικίας των γονέων τους.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η οποία θα εκδοθεί θα καθορισθούν η διαδικασία εγγραφής τους και όλα τα σχετικά και η οποία εγγραφή τους θα πρέπει να έχει περατωθεί το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου 2012. Το ίδιο ισχύει και για τα τέκνα των πολυτέκνων που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 και εισήχθησαν στο ΤΕΙ Χαλκίδας, οι οποίοι εγγράφονται στο αντίστοιχο ΤΕΙ Αθηνών ή Πειραιώς που είχαν δηλώσει και στο αντίστοιχο εξάμηνο που είναι σήμερα.
Να σημειωθεί ότι με αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κρίθηκε ότι παρανόμως το Υπουργείο Παιδείας διέταξε την εγγραφή των παιδιών των πολυτέκνων στο ΤΕΙ Χαλκίδος αντί των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς που ήταν ο τόπος κατοικίας των γονέων τους.

3. Να προστεθούν στην τροπολογία δύο νέοι παράγραφοι στο τέλος για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς και μέχρι την επίλυση του θέματος διορισμού αυτών:
α.) Στο τέλος του άρθρου 1 του ν.3194/2003 για την πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών προστίθεται παράγραφος:
«10. Η πρόταξη των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, της ανωτέρω παρ.8 εφαρμόζεται ανεξάρτητα ύπαρξης προϋπηρεσίας στην πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.»
β.) Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 3027/2002, για τα προγράμματα ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ για την απόκτηση Παιδαγωγικής κατάρτισης προστίθεται εδάφιο:
«ε. Στα ανωτέρω ετήσια προγράμματα παιδαγωγικής κατάρτισης εισάγονται κατά προτεραιότητα πολύτεκνοι και ακολουθούν τέκνα αυτών μέχρι ποσοστού 20% των εισαγομένων σπουδαστών.»

4. Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με την ειδική κατηγορία, το ποσοστό των πολυτέκνων να καθορισθεί στο 65% των θέσεων του 20%, λόγω της προστασίας που παρέχει ευθέως το σύνταγμα με την παράγραφο 2 του άρθρου 21 στους πολυτέκνους και τα παιδιά τους.
Επισημαίνεται επί του προκειμένου ότι το ίδιο ισχύει με την εισαγωγή των παιδιών των πολυτέκνων στις Σχολές Αστυνομίας και στις προσλήψεις του ΑΣΕΠ.

Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.