Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Απαντώντας 10 ερωτήσεις στο limnosreport.gr


Αναδημοσίευση από το limnosreport.gr 

10 ερωτήσεις στον Σπύρο Γαληνό , πρώτο σε σταυρούς υποψήφιου Βουλευτή του νομού Λέσβου στις εκλογές της 6 Μαίου.

Ο Σπύρος  Γαληνός υποψήφιος βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες , ήταν ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος Βουλευτής  του νομού  Λέσβου στις εκλογές της 6 Μαΐου. Κατά γενική ομολογία ήταν από τους λίγους αν όχι ο μόνος  Βουλευτής που στάθηκε δίπλα στον Λημνιούς   τόσο στο Ακτοπλοϊκό όσο και στα περισσότερα θέματα που απασχολούν το νησί μ’  επερωτήσεις στη Βουλή και με δημόσιες τοποθετήσεις του χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος και το οποίο τελικά πλήρωσε με τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία .Στις τελευταίες εκλογές πολιτεύτηκε με τους  Ανεξάρτητους Έλληνες με τους οποίους πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα.
1. Υφίσταται για εσάς «ακτοπλοϊκό πρόβλημα» στη Λήμνο, και αν ναι ποία η λύση του ;
2. Tι απαντάται σ αυτούς που θεωρούν ότι ο κ Καμμένος έχει ευθύνες  το ακτοπλοϊκό πρόβλημα στη Λήμνο .
Το πρόβλημα της θαλάσσιας και αεροπορικής σύνδεσης του νησιού μας με απασχόλησε από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα βουλευτής το 2009. Όπως γνωρίζετε κατέθεσα σωρεία αναφορών, ερωτήσεων, προτάσεων και ανοιχτών επιστολών. Οι απαντήσεις που εδόθησαν κατά καιρούς και οι υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά. Οι αρμόδιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν θέλησαν να επιλύσουν το θέμα οριστικά. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένας υπουργός που έχει την πολιτική  βούληση, δεν μπορεί να επιβάλλει και την λύση. Κρίνοντας εκ των υστέρω την συνολική πολιτεία των Κυβερνήσεων αυτών δεν μου κάνει εντύπωση ούτε η ανικανότητα, ούτε η αδιαφορία τους. Θεωρώ περιττό να τονίσω ότι και στη νέα Βουλή, που ελπίζω να αναδείξει σοβαρότερη Κυβέρνηση, θα συνεχίσω τον αγώνα αυτό, επειδή αφορά ένα θέμα που επηρεάζει άμεσα την οικονομική επιβίωση του νησιού. Όσο για την πολιτική Καμμένου υπό τις τότε συνθήκες, θέλω να θυμίσω ότι οδήγησε σε απόφαση που υπέγραψε ως Υπουργός του ΠΑΣΟΚ η κ Λούκα Κατσέλη.
        
3.Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να σταματήσει η συρρίκνωση των υπηρεσιών υγείας στο νησί της Λήμνου .
 Από τον Ιούλιο του 2011, με συνεχείς αναφορές και ερωτήσεις μέχρι τον Απρίλιο του 2012 έθεσα το θέμα της συγχώνευσης του Νοσοκομείου, ζητώντας εξηγήσεις και ανάλυση κόστους οφέλους. Κυρίως όμως έθεσα το θέμα της διατήρησης του Νοσοκομείου και της περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας. Ένα Νοσοκομείο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μία κάποια «οικονομική μονάδα» Νωρίτερα, το Νοέμβριο του 2010 έθεσα το θέμα της στελέχωσης με βασικές ιατρικές ειδικότητες του ΚΥ Μούδρου. Ούτε στο θέμα αυτό οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έδειξαν κάποια ευαισθησία. Θα συνεχίσουμε και εδώ μέχρι να λυθεί το θέμα. Δεν είναι δυνατόν, δεν το δέχομαι,  να φεύγουν αθρόα οι γιατροί μας που σπούδασαν σε Ελληνικά Πανεπιστήμια από το υστέρημα του Ελληνικού λαού και να ωφελείται πχ η Γερμανία που δεν συμμετέσχε στο κόστος λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας ούτε με δεκάρα τσακιστή και εμείς να αρνούμαστε να καλύψουμε τις ανάγκες της περιφέρειας.

4. Ποια είναι η θέση σας  για τη δημιουργία και δεύτερης Πανεπιστημιακής σχολής στη Λήμνο .
 Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει επιδείξει στα χρόνια λειτουργίας του εξαιρετική δραστηριότητα και πολύ σημαντική  επιστημονική παρουσία σε διεθνές επίπεδο. Ως ανεξάρτητο ίδρυμα μπορεί να αποφασίζει και να προτείνει στην Πολιτεία την λειτουργία νέων τμημάτων. Η θέση λοιπόν των πολιτικών παραγόντων πρέπει να είναι στο πλευρό κάθε ιδρύματος που εκτιμά την ανάγκη δημιουργίας νέων τμημάτων. Η ανάπτυξη της Παιδείας σε έναν τόπο είναι όρος απαράβατος για την αναβάθμιση της γενικής ποιότητας ζωής. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί περισσότεροι λόγοι πέραν των άμεσων οικονομικών ωφελημάτων που οδηγούν στη στήριξη μιας τέτοιας προσπάθειας. Ποτέ, πουθενά δεν περίσσεψε κανένα Πανεπιστήμιο! Είναι ευθύνη της Πολιτείας η στήριξή του και όχι βέβαια το «κούρεμα» των αποθεματικών και η συνακόλουθη απαξίωση της λειτουργίας του…

5.Ποίες ενέργειες  θα μπορούσαν  να   βοηθήσουν  την  τουριστική  ανάπτυξη  του νησιού.
 Ήδη αναφέραμε το πρώτο πρόβλημα που είναι η επίλυση κατά τρόπο επαρκή και μόνιμο του προβλήματος των Θαλάσσιων και Αεροπορικών συνδέσεων. Αναφέραμε επίσης την ιδιαίτερη σημασία της λειτουργίας περισσοτέρων τμημάτων του Πανεπιστημίου. Εδώ θέλω να τονίσω επί του τελευταίου, την σημαντική ώθηση που θα λάβει σε μόνιμη βάση ο συνεδριακός Τουρισμός. Γενικότερα, η προώθηση του κλαδικού τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο περιπατητικός, ο ιαματικός, ο καταδυτικός, ο κυνηγετικός, ο αθλητικός και άλλοι, μπορούν με την κατάλληλη και στοχευμένη προβολή να φέρουν πιο σταθερά, πιο μόνιμα αποτελέσματα, που να επηρεάζονται λιγότερο από τις οικονομικές συγκυρίες. Θέλω να τονίσω ότι ειδικά στο θέμα του τουρισμού, πολιτεία και επιχειρηματίες μπορούν να συνεργαστούν με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο, ιδίως όταν πρόκειται για προσπάθειες εισόδου σε νέες αγορές.

6. Στο νησί μας τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί  παρά πολλές κλοπές με την αστυνομία να δηλώνει ανήμπορη να τις αντιμετωπίσει ποια η πολιτική του κόμματος σας για την ασφάλεια των πολιτών .
 Σε κάθε τόπο η αύξηση της εγκληματικότητας έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αν δεν μπορείς να τα αναλύσεις για να λάβεις τα κατάλληλα μέτρα, δεν θα είσαι ποτέ αποτελεσματικός. Η ενίσχυση των Αστυνομικών σταθμών, είναι μία σημαντική ίσως παράμετρος αλλά όχι αρκετή. Σε περιπτώσεις οικονομικής κρίσης, πρέπει να δεί κανείς τις επιπτώσεις σε τοπική κλίμακα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ώστε να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες. Ούτε οι Λημνιοί ούτε οι Μυτιληνιοί, ούτε οι Έλληνες αποφάσισαν ξαφνικά να γίνουν… εγκληματίες! Υπάρχει βεβαίως ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με τους οικονομικούς πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες. Αν εξαιρέσουμε τα κακοποιά στοιχεία, οι υπόλοιποι για να φτάσουν σε εγκληματικές πράξεις, από κάποια αιτία ωθούνται. Ας μην ξεχνούμε ότι η συμφωνία Δουβλίνο 2 και η Σένγκεν, έπαιξαν καταστρεπτικό ρόλο για αρκετές Χώρες και κυρίως για την Ελλάδα. Είναι οικονομικά σαφές ότι η Χώρα δεν αντέχει τέτοιον αριθμό. Αυτό πρέπει να αλλάξει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Φυσικά μέχρι τότε η Πολιτεία πρέπει να κάνει τη δουλειά της εφαρμόζοντας τις κείμενες διατάξεις με προστασία συνόρων, επαναπροωθήσεις κλπ . Αλλά όταν βλέπετε Πακιστανούς να ανεμίζουν τις σημαίες του ΠΑΣΟΚ στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε μέχρι χθες, τότε για ποια Πολιτεία να μιλάμε; 

7. Οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί κρασιού, είδαν τη τελευταία χρονιά να συρρικνώνεται το εισόδημα τους και οι τιμές των προϊόντων τους να κατρακυλάνε .Ποια η πολιτική σας για τους δυο αυτούς ευαίσθητους κλάδους της οικονομίας του νησιού μας.
 Κατέθεσα αναφορά και ερώτηση στον Υπουργό για το θέμα της έγκαιρης και επαρκούς μεταφοράς προβάτων που συνδέεται άμεσα με τη διάθεσή τους στις αγορές σε οποιαδήποτε μορφή. Η Λήμνος είναι μία περιοχή με εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή. Και αυτό το ζήτημα άπτεται του θέματος των συνδέσεων του νησιού μας με την ηπειρωτική Χώρα και με άλλα νησιά. Δεν είναι δυνατόν επί μονίμων ζητημάτων να δίδονται περιστασιακές λύσεις όπως οι εγκρίσεις επιπλέον μεταφορικών μέσων κατά περίσταση. Όσο για το γενικότερο θέμα των τιμών και των εισοδημάτων που πέφτουν, πρέπει να σημειώσουμε ότι σε περιόδους κρίσης η μείωση της κατανάλωσης έχει διπλό αποτέλεσμα. Τόσο την πτώση στην τιμή μονάδας όσο και την μείωση του τζίρου. Και στις δύο περιπτώσεις η λύση είναι στο άνοιγμα και η επέκταση σε νέες αγορές. Εδώ χρειάζεται η αρωγή της πολιτείας ώστε να μειώνεται το ρίσκο και να υπάρχει η ελάχιστη απαιτούμενη προστασία και στήριξη για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα πρώτο μέτρο παραμένει βέβαια η κατάργηση της εξίσωσης του ΦΠΑ με τις υπόλοιπες περιοχές της Χώρας ώστε ο ανταγωνισμός να διεξάγεται επί ίσοις όροις.   

8. Ο στρατιωτικός πληθυσμός του νησιού τα τελευταία χρόνια μειώνεται ,στρατόπεδα κλείνουν  με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει   αρνητικά και την  οικονομία του νησιού  που στηριζόταν  σ αυτή την κατηγορία του πληθυσμού .Τι προτείνεται για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και τη δημιουργία προϋποθέσεων για αποκέντρωση του πληθυσμού στα νησιά μας .
 Οι περισσότερες απαντήσεις ως εδώ εμπεριέχουν τα περισσότερα μέτρα. Μία κοινωνία βεβαίως δεν μπορεί να στηρίζεται σε συγκυριακές παραμέτρους όπως η στρατιωτική παρουσία λόγω εκτάκτων συνθηκών, όσο μακροχρόνιες κι αν είναι. Ήδη αναφέραμε προηγουμένως και αναλυτικά τον τουριστικό παράγοντα.
Στην περίπτωση του νησιού μας, έχουμε την τύχη να υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερη παραγωγή από την τοπική απορρόφηση πολλών προϊόντων. Με δεδομένη την εξαιρετική ποιότητα που αναφέραμε, δεν είναι δύσκολη η εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας τόσο προς μεγάλες εσωτερικές αγορές όσο και προς Διεθνείς. Μπορεί να γίνει, υπάρχουν τα δίκτυα και μπορούν και να επεκταθούν και να ανοίξουν νέα. Η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, πράγμα που δεν έκανε στην έκταση που αξίζει.

9. Ένα μεγάλο μέρος των νοικοκυριών των νησιών μας που μάλιστα επενδύσανε πριν την κρίση μέσω προγραμμάτων (ΕΣΠΑ)  και όχι μονό σε τουριστικές δραστηριότητες είναι υπερχρεωμένα με δάνεια  και εν τέλει εγκλωβισμένοι οικονομικά .Ποια η πολιτική σας για αυτούς .
 Η περίπτωση των δανείων για παραγωγικές επενδύσεις είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, επειδή η κατεύθυνσή τους αφορά άμεσα την οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο προς το μεγάλο ζητούμενο: την ανάπτυξη. Σε ένα δάνειο, οι δύο κρίσιμοι συντελεστές είναι ο χρόνος και το επιτόκιο. Ο δανειστής και μάλιστα όταν πρόκειται για Τράπεζα, το πρώτο που φροντίζει είναι η σταθερότητα της αποπληρωμής βάσει των όρων. Έχει προγραμματίσει πάνω σε αυτό όλη την οικονομική της λειτουργία. Όταν όμως εμφανίζονται εξαιρετικές συνθήκες και μάλιστα τέτοιων προφανών επιπτώσεων προς όλους, το πρώτο που επιθυμεί είναι η διάσωση του κεφαλαίου της, προσέξτε, συνεργαζόμενη με τον οφειλέτη, εφόσον είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για απάτη. Εδώ η Πολιτεία με τις αποφάσεις και τον γενικότερο ρυθμιστικό της ρόλο, μπορεί να παρέμβει διευκολύνοντας μία νέα συμφωνία , που και το κεφάλαιο με εύλογο τόκο να εξασφαλίσει και τον οφειλέτη να βοηθήσει στην αποπληρωμή του υπό ουσιωδώς καλύτερους όρους. Θέλω να τονίσω ότι η καταστροφή οιουδήποτε εκ των δύο συμβαλλομένων, θα οδηγούσε σε πλήγμα για την οικονομία από το οποίο δεν επανέρχεσαι εύκολα.

10.Με όλα αυτά που ακούμε και διαβάζουμε , ποιες πρέπει να είναι οι άμεσες ενέργειες τις κυβέρνησης μετά τις εκλογές.
 Πρώτα από όλα η κατάργηση των Μνημονίων και ο προσδιορισμός του πραγματικού μας χρέους από Διεθνή επιτροπή. Η διάθεση φαρμάκων και η επαναλειτουργία των Νοσοκομείων πάσει θυσία, γιατί η υγεία δεν περιμένει. Παράλληλα, η επαναλειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού, με προσοχή στις περιπτώσεις τραγικών αδικιών προς τις ασθενέστερες τάξεις.
Αυτά είναι άμεσα ζητήματα, της πρώτης μέρας. Βεβαίως, η κατάργηση των συνεπειών της οριζόντιας και άδικης φορολογικής επιδρομής των Κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει άμεσα ώστε από τους πρώτους μήνες να εμπεδωθεί ένα στοιχειώδες αίσθημα δικαιοσύνης. Μου ζητήσατε τα «άμεσα» και θέλω να σταματήσω εδώ. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ακόμη και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, με κίνδυνο να βγει κανείς από λόγο και αυτό δεν το έκανα ποτέ. Η ανεργία πχ είναι θέμα που έπρεπε να λυθεί… χθες. Άμεσα θα δουλέψουμε στην κατεύθυνση αυτή, αλλά θα έλεγα ψέματα αν δήλωνα ότι θα λυθεί άμεσα!
Δυστυχώς, αυτή τη φορά, η απερχόμενη Κυβέρνηση, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν αφήνει πίσω της καμένη γη αλλά σεληνιακό τοπίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.