Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Η ΨΗΦΟΣ ΤΗΣ 6ης ΜΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»

Του Παναγιώτη Ήφαιστου

Η ανελέητη προπαγάνδα του παλαιοκομματισμού και των οργάνων του έχει κατακλύσει τα κεντρικά Μέσα «Ενημέρωσης» αποσκοπώντας να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη.
Επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά, η απάντηση κατά των επιχειρημάτων όσων έδεσαν την Ελλάδα χειροπόδαρα αναιρώντας την εθνική ανεξαρτησία, είναι η εξής: Οι αντί-μνημονιακοί αυτό που επιδιώκουν στην παρούσα φάση δεν είναι η απόκτηση εξουσιαστικών θώκων αλλά η μεταβατική διακυβέρνηση της Ελλάδας με άξονα συγκεκριμένους σκοπούς. Η θεμιτή αντιπαράθεση μεταξύ των αντί-μνημονιακών δυνάμεων δεν αναιρεί το γεγονός ότι όλοι, για το συμφέρον της πατρίδας αλλά και το δικό τους, θα επιθυμούσαν μια σωτήρια μετάβαση κατά την διάρκεια της οποίας θα ανασυγκροτηθεί το πολιτικό σύστημα. Αφού φύγουν οι δράστες της συμφοράς και αφού όσοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στα δύο πρώην μεγάλα κόμματα απεγκλωβιστούν και συμβάλουν στην πολιτική ανασύνταξη, το νέο πολιτικό σύστημα θα αποτυπωθεί και επικυρωθεί με νέες εκλογές.
Οι μνημονιακές δυνάμεις είναι παγιδευμένες στις επικοινωνιακές παλαιοκομματικές προπαγανδιστικές τεχνικές που προβάλλονται μαζικά επικαλούμενοι την ανομοιότητα του αντί-μνημονιακού μετώπου. Ασκούν πολιτική τρομοκρατία πως θα υπάρξει, δήθεν, ακυβερνησία. Έτσι, υποτιμούν τους Έλληνες, καθυβρίζουν την υπευθυνότητα των μελών της κοινωνίας και συκοφαντούν πολιτική ικανότητα των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων ως ακατάλληλων δήθεν να συμμετέχουν σε μια μεταβατική διακυβέρνηση.
Οι συγκλίσεις γύρω από μια μεταβατική πολιτική διακυβέρνηση θα τις καθορίσει η πολιτική δυναμική. H κινδυνολογία περί ακυβερνησίας και χάους αποτελεί αήθη γκαιμπελισμό.
Κατά την διάρκεια αυτής της μετάβασης η διακυβέρνηση θα εδράζεται όχι σε ιδεολογική ταύτιση αλλά σε συγκεκριμένους σκοπούς που απορρέουν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα.
Συγκεκριμένα, η σύγκλιση των αντί-μνημονιακών δυνάμεων είναι μονόδρομος για όλους στην εξής βάση:
Διαχείριση των πρωτογενών ελλειμμάτων,
Διαχείριση των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη
Συντακτική Συνέλευση για αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η θέση για μεταβατική διακυβέρνηση «ειδικού σκοπού» συγκροτεί μια, υπό τις περιστάσεις, αξιόπιστη πρόταση: Δημιουργεί, αφενός τις προϋποθέσεις για μια σωτήρια μετάβαση και αφετέρου τις προϋποθέσεις για μια πολιτική δυναμική που θα προκαλέσει πολιτική ανανέωση. Το ανασυγκροτημένο και ανανεωμένο πολιτικό σύστημα θα επιτρέψει μια διαφορετική πορεία από αυτή που χάραξαν στο μνημόνιο.

Ακόμη και αν δει κανείς τα ζητήματα αυτά με κομματικούς όρους, αυτό που συμφέρει την Ελλάδα και τους αντί-μνημονιακούς ως πολιτικές δυνάμεις, είναι μια σωτήρια μετάβαση μερικών μηνών. Λόγω ήττας του παλαιοκομματισμού το ανασυγκροτημένο πολιτικό σύστημα κυβερνητικού σχήματος μακρύτερου χρόνου θα αποτυπωθεί μετά τις εκλογές σε μερικούς μήνες.
Αν αυτό δεν επιτευχθεί, αν δηλαδή τρομοκρατημένοι οι Έλληνες υπερψηφίσουν τους δράστες της καταστροφής τους, η Ελλάδα εισέρχεται σε μονόδρομο: Δεσποτική συγκυβέρνηση όσων είναι δέσμιοι των όρων του μνημονίου και των εξαπτέρυγων τους, πρωτοφανής κοινοβουλευτική δικτατορία, καταστολή της δημοκρατίας, κοινωνική έκρηξη και χάος που κανένα δεν συμφέρει. Επιπλέον, αν υπάρξουν ευνοϊκές εξελίξεις στην Ευρώπη η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να τις παρακολουθήσει καθότι οι κάτοχοι της εξουσίας θα είναι δεσμευμένοι από τον επαχθή εφαρμοστικό νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν και από τις γραπτές υποσχέσεις που έδωσαν.

Παναγιώτης Ήφαιστος
Καθηγητής, Διεθνείς Σχέσεις-Στρατηγικές Σπουδές
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Τμήμα Διεθνών-Ευρωπαϊκών Σπουδών
www.ifestosedu.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.