Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ"

Ερώτηση: Κύριε Γαληνέ, πλησιάζοντας προς τις εθνικές εκλογές, θα θέλαμε να μας απαντήσετε ξεκάθαρα. Θεωρείτε ότι οι “Ανεξάρτητοι Έλληνες” θα μπορέσουν να κατακτήσουν μια έδρα στη Βουλή από τον Νομό Λέσβου;
Κοιτάξτε, η Λέσβος χρειάζεται μία ισχυρή ανεξάρτητη φωνή στο κοινοβούλιο. Μία φωνή που δεν θα εξυπηρετεί την όποια κομματική αλήθεια αλλά το συμφέρον των νησιωτών. Που θα διεκδικεί που θα ελέγχει την εξουσία, που θα εξαναγκάζει την κυβέρνηση να κάνει το καθήκον της, που δεν θα της επιτρέπει να παραμελεί εμάς, τους ακρίτες του Αιγαίου. Ως βουλευτής της ΝΔ έβαλα το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και τα νησιά μας πάνω από το κόμμα και η ΝΔ με διέγραψε. Φτιάξαμε το κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να προσφέρουμε διέξοδο σε τέτοιες φωνές και αντιλήψεις. Έχω την βεβαιότητα ότι οι ψηφοφόροι θα απεγκλωβιστούν από τα κομματικά μαντριά, θα απεγκλωβιστούν από τα εκβιαστικά διλλήματα, τις ψεύτικές απειλές και τους εκφοβισμούς και θα ψηφίσουν με το νου τους και με την καρδιά τους αυτό που πραγματικά θέλουν. Τότε η εκλογή ενός ανεξάρτητου Βουλευτή στον νομό Λέσβου θα είναι βέβαιη.

Ερώτηση: Αρκεί σε αυτές τις εκλογές, το σκεπτικό οι πολίτες να “τιμωρήσουν” με την ψήφο τους όσους ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας; Με ποιο κριτήριο κατά τη γνώμη σας πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες.
Πρέπει αναμφισβήτητα να υπάρξει τιμωρία για το έγκλημα το οποίο έχουν διαπράξει εις βάρος της χώρας μας, εις βάρος του έλληνα πολίτη. Ωστόσο το ζητούμενο δεν είναι μόνον η τιμωρία. Το υφιστάμενο κομματικό σύστημα έχει εξαντλήσει τα όρια του, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, στις απαιτήσεις της εποχής, στις ανάγκες των πολιτών. Θεωρώ ότι το Κίνημα Ανεξάρτητοι Έλληνες μπορεί να λειτουργήσει ως η θρυαλλίδα που θα οδηγήσει στην αναδιάταξη του κομματικού συστήματος.
Πραγματικά ελπίζω αυτό που ζούμε σήμερα, αυτό που ζει σήμερα η χώρα μας να είναι το λυκαυγές της χώρας μας, το τελευταίο σκοτάδι πριν το ξημέρωμα μίας νέας εποχής. Από εμάς εξαρτάται αυτό να συμβεί άμεσα, τώρα, από την ψήφο μας στις 6 Μαΐου. Εμείς αποφασίζουμε ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Είμαστε ο κυρίαρχος λαός και την στιγμή της κάλπης είμαστε πανίσχυροι. Μην επιτρέψτε σε κανέναν να εκβιάσει την ψήφο σας με εκφοβισμούς κι εκβιαστικά διλλήματα

Ερώτηση: Από τη σκοπιά των “Ανεξάρτητων Ελλήνων”, τι θα σημάνει για τη Λέσβο μια πρωτιά του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ;
Εάν επανεκλεγεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση προφανώς το υφιστάμενο χωροταξικό του Καλλικράτη παραμένει παρά τις υποσχέσεις του Σαμαρά και τα κροκοδείλια δάκρυα του Σηφουνάκη. Ο χαμηλότερος ΦΠΑ για τα νησιά μας θα γίνουν παρελθόν, όπως προκύπτει από τις δεσμεύσεις έναντι της τροϊκας. Οι μνημονιακές πολιτικές του οικονομικού στραγγαλισμού και της οικονομικής αφαίμαξης θα συνεχιστούν και στην Λέσβο όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι μας θα φεύγουν γιατί δεν θα υπάρχουν δουλειές εδώ, ο μαρασμός της υπαίθρου θα συνεχίσει, ακόμα και κωμοπόλεις με παραγωγικό ιστό αποψιλώνονται από δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κλπ. Δείτε μόνον τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για τον Ιούνιο και θα καταλάβετε.

Ερώτηση: Εκτιμάτε ότι στις κάλπες θα φανεί η διαφορά μεταξύ αυτών που ψήφισαν τα μνημόνια και αυτών που τα καταψήφισαν;
Ναι πιστεύω ότι θα φανεί η διαφορά. Επίσης σχετικά με όσους υποψηφίους από τα κόμματα της συγκυβέρνησης οι οποίοι δεν ήταν βουλευτές στην προηγούμενη βουλή αλλά ελπίζουν να είναι στην επόμενη πρέπει να βγουν και να μας το ξεκαθαρίσουν από τώρα: εάν, ή σωστότερα, όταν έρθει το νέο μνημόνιο, όταν έρθουν νέα μνημονιακά μέτρα τότε αυτοί τι θα κάνουν εάν έχουν εκλεγεί; Θα τα υπερψηφίσουν ή θα τα καταψηφίσουν; Γιατί εάν μεν είναι αποφασισμένοι να τα καταψηφίσουν εκλέγονται με την διαγραφή στην τσέπη, κάτι που μάλλον είναι άτοπο. Εάν είναι αποφασισμένοι να τα υπερψηφίσουν πρέπει να το πουν ξεκάθαρα στον κόσμο: ψήφισε μας για να σου μειώσουμε τον δικό σου μισθό, να μειώσουμε την σύνταξη των γονιών σου, να σε τσακίσουμε στους φόρους, να κάνουμε το παιδί σου να φύγει οικονομικός μετανάστης γιατί δεν θα υπάρχει δουλειά στην Ελλάδα. Αυτά να βγουν να πουν και να αφήσουν τις ιστορίες.
Κοιτάξτε το 2009 ήμασταν ανυποψίαστοι, δεν ξέραμε τι μας περιμένει. Τώρα ξέρουμε Σήμερα ισχύει και για τους υποψήφιους βουλευτές και για τους πολίτες το αγγλικό ρητό: «με ξεγέλασες μία φορά φταις εσύ, με ξεγέλασες δεύτερη φορά φταίω εγώ». Δεν υπάρχει δικαιολογία για κανέναν μας. Ότι διαλέξουμε στις 6 με αυτό θα ξημερώσουμε στις 7 και κανείς δεν θα μας φταίει. Η απόφαση είναι δικιά μας.

Ερώτηση: Αν η Ελλάδα δεν ακολουθήσει τις επιταγές της Τρόικας και των Μνημονίων, πώς θα αντεπεξέλθει στο οικονομικό της αδιέξοδο;
Μα το οικονομικό αδιέξοδο παράγεται από τα μέτρα της Τροϊκάς που έχουν σαφώς αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα και μας βυθίζουν όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. Εάν δεν με πιστεύεται δείτε τι έλεγε ο Σαμαράς πριν αρχίσει τις κωλοτούμπες, δείτε τις δηλώσεις του στο Ζάππειο 1 και 2. Αυτά που παράγουμε φτάνουν γι αυτά που καταναλώνουμε. Μισθοί και συντάξεις πληρώνονται με τα έσοδα του κράτους. Δεν χρειαζόμαστε τα δανεικά της τροϊκας για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Δεν χρειαζόμαστε τα δανεικά της τροϊκάς για να πληρώσουμε την παιδεία και την υγεία. Αυτά δεν κινδυνεύουν. Μην τους αφήνεται να τρομοκρατούν τον κόσμο με παραμυθάκια και με ψέματα. Με τα δανεικά της τροϊκας πληρώνουμε τα πανωτόκια των δανεικών, πληρώνουμε τόκους που δεν θα έπρεπε με βάση τις συμβάσεις της ευρωπαϊκής ένωσης να πληρώνουμε. Αυτό πρέπει να σταματήσει, πρέπει να απαλλαγούμε από το μέρος του δημόσιου χρέους που είναι καταφανώς επαχθές και να πληρώσουμε ότι πραγματικά χρωστάμε. Και αυτό πιστέψτε με η Ελλάδα είναι ικανή να το κάνει.

Ερώτηση: Με βάση και την προηγούμενη κοινοβουλευτική σας εμπειρία τι πιστεύεται ότι μπορείτε να προσφέρετε εάν επανακλεγείτε;
Η εμπειρία μου είναι ότι ένας βουλευτής με ανεξάρτητη φωνή μπορεί να είναι χρήσιμος στον τόπο του από κάθε θέση, ακόμα και από την αντιπολίτευση. Χρησιμοποίησα τα εργαλεία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και όλες τις δυνατότητες που μου έδινε το Σύνταγμα όσο πιο εντατικά μπορώ. Συνεχόμενες ερωτήσεις και αναφορές για να αναδείξω προβλήματα, για να εκφράσω αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, για να νοιώθουν οι υπεύθυνοι τον έλεγχο, για να κατανοούν ότι είναι υπόλογοι, ότι υπόκεινται στον έλεγχο μου, στον έλεγχο του λαού της Λέσβου, της Λήμνου και του Αι Στράτη. Αγώνας σκληρός συχνά απέναντι σε ανάλγητους γραφειοκράτες και ανεύθυνους πολιτικούς προϊστάμενους. Άλλες φορές συναντούσαμε καλή πρόθεση από κυβερνητικούς υπουργούς που ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν. Και υπάρχουν και οι μαγικές στιγμές που επιτέλους μετά από αγώνα και διαβούλευση καταφέρνεις κάτι για τον τόπο σου, που οδηγείς την βουλή να δει την πραγματικότητα με άλλο τρόπο και να αλλάξει διατάξεις και νομούς, που οδηγείς την πολιτική απόφαση στην σωστή κατεύθυνση.

Ερώτηση: Ποιο είναι το όραμα σας για την Λέσβο;
Σας ευχαριστώ γι αυτή την ερώτηση μου δίνεται την ευκαιρία να βγάλω μερικά πράγματα από μέσα μου. Στην πολιτική μπήκα για να προσφέρω. Το όραμα μου όμως σφυρηλατήθηκε από την μεγάλη κρίση. Στο κοινοβούλιο τους το λέω συνέχεια: οι νησιώτες δεν επαιτούμε, απαιτούμε. Για το Ελληνικό κράτος δεν είμαστε κόστος, δεν είμαστε έξοδο είμαστε επένδυση. Πιστέψτε σε εμάς, επενδύστε σε εμάς κι εμείς θα βγάλουμε την χώρα από την κρίση. Αυτό πιστεύω, γι αυτό παλεύω. Θέλω να δω τα νησιά μας να πραγματώνουν τις δυνατότητες τους. Προστιθέμενη αξία στον πρωτογενή τομέα, σωστή ανάπτυξη στον τουρισμό, να χτίσουμε το “brand Lesvos” και “brand Lemnos” ως ταμπέλες υψηλής ποιότητας με παγκόσμια αναγνώριση που να δίνουν προστιθέμενη αξία στον τουρισμό και την τοπική παραγωγή. Πιστεύω ότι η θήλασα που περιβάλει τα νησιά μας πρέπει να γίνει λεωφόρος που θα μας ενώνει και όχι εμπόδιο που μας αποκλείει. Η σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα πρέπει να πάψει να λειτουργεί ως θηλιά και να γίνει μοχλός ανάπτυξης. Θέλω να λύσουμε το πρόβλημα της υγείας μεταφέροντας τις υπηρεσίες υγείας στα νησιά και όχι τους αρρώστους στην Αθήνα. Θέλω τέλος αντί να βλέπω να παιδιά μας να ξενιτεύονται για το μεροκάματο να τους δω να ξαναγυρίζουν πίσω στον τόπο μας. Να μπορέσουμε επιτέλους να τους δώσουμε τις ευκαιρίες που πραγματικά τους αξίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.